X
> Sezona 2014

Sezona 2013

Sezona 2012

Sezona 2011

Sezona 2010

Sezona 2009

Sezona 2008

Sezona 2007

Sezona 2006

Sezona 2005

Sezona 2004

Sezona 1987-2003

X
Novosti

Cjelogodišnji Program

Program festivala
X
EUROKAZ
Dežmanov prolaz 3
10000 Zagreb - HR

T: +385 1 4847 856
F: +385 1 4854 424

e-mail: eurokaz@eurokaz.hr
web: www.eurokaz.hr
X
EURØKAZ | digitalna arhiva

EUROKAZ KAO MJESTO KAZALIŠNE ODGOVORNOSTI

 

 

Eurokaz može biti ponosan na nekoliko stvari, ali među najvažnijima je da je prvi u ovim prostorima imao hrabrosti prepoznati umjetnike, estetiku kao i izmijenjene producentske uvjete koji su bitno odredili europski, a kasnije i svjetski teatar od početka osamdesetih do danas. 

 

Teatar socijalnih poticaja, grupne kohezije šezdesetih i sedamdesetih  početkom osamdesetih gubi maha. Uostalom, on je s popriličnom ugodom petrificirao svoje efekte začudnosti i prilagodio ih svojoj ne pretjerano zahtjevnoj publici, ali sve žešći utjecaj političkog anarhizma i solipsizma hajnermilerovske strategije deklasirao ga je za daljnje ozbiljnije poteze. Javlja se novi vrlo samosvjesni diskurs kojega bi možda mogli potražiti među manifestacijama zamaha civilnog društva: dezideologizacija, upućenost na probleme medija, implozija simboličnog jezika i na koncu nešto tako prijemčivo kao što je to estetika Boba Wilsona.

 

Takav je teatar odmah buknuo u punoj snazi, ali ga se vrlo teško, zbog neobične radikalnosti njegova jezika, moglo konfekcijski vezivati za postojeće institucije, a od alternativnog grupnog zajedništva i solidarnosti teatra sedamdesetih on je zapravo najviše i bježao. I dok su sedamdesete krčile prostor svoje organiziranosti vlastitim rukama, osamdesete su trebale organizacijske majeutičare. Tako dolazi do paralelnog uklizavanja drugačije produkcijske strukture (koja se vrlo brzo dogovara s graditeljima nove kulturne politike Europske zajednice), i koja (iz današnje perspektive gledano) vrlo nesmotreno preuzima regulaciju estetičkih smjerova, ali i krugova...

 

Gordana Vnuk

 

Preuzmi cijeli tekst