EUROKAZ 
1987. - 2013. 

Međunarodni festival novoga kazališta Eurokaz smatra se jednim od najvažnijih kulturnih događaja u ovom dijelu Europe. Nakon prvoga Eurokaza, održana 1987, kao dio kulturnog programa Univerzijade, festival postaje redovnom godišnjom manifestacijom koja se održava u Zagrebu u drugoj polovici lipnja. Na njemu su nastupili brojni umjetnici i kazališta sa svih kontinenata, a zahvaljujući autentičnosti selekcije i autorskom pristupu koji mu je priskrbio zavidnu međunarodnu reputaciju, pridonosi hrvatskoj prisutnosti na kazališnom zemljovidu Europe već više od četvrt stoljeća. 

Eurokaz nije žanrovski ograničen. Zastupljeni su kazalište, ples, performans, cirkus i ostale srodne umjetnosti. Ulazeći svjesno u zonu rizika, programski koncept naglašava inovaciju i impulse koji mijenjaju perceptivne običaje i ohrabruju nove rasporede kazališnih energija. 

U počecima, davnih osamdesetih, Eurokaz je bio među prvim festivalima koji su stvarali platformu za novu generaciju umjetnika, a koji su uzburkali kazališnu Europu oslobađajući teatar ideologije logocentričkih sustava, otvarajući ga prema novim medijima, visokoj tehnologiji i znanosti, vizualnim umjetnostima, pokretu i plesu, što će sve postati dominantnom estetikom sljedećih desetljeća. Zagrebačka je publika imala povlasticu svjedočiti gradbi temelja izvedbenih umjetnosti 21. stoljeća (Rosas, La Fura dels Baus, Societas Raffaello Sanzio, Needcompany, Jan Fabre, G. B. Corsetti, Ilotopie, Royal de Luxe, Station House Opera), kojih se dodir osjeća i danas kod najmlađih generacija. Već na drugom festivalskom izdanju nastupili su i umjetnici iz SAD-a, većina njih prvi put u Europi, od začetnika tehnološkog teatra (Soon 3, Survival Research Laboratory, Nightletter Theater) do koreografa i umjetnika performansa (Joe Goode, Liz Lerman, Nancy Karp, Rachel Rosenthal) koji su 1988. otvorili tzv. američku temu, koja se nastavila sljedećih godina s imenima poput Johna Jesuruna, Johna Jaspersea, Nature Theatre of Oklahoma. 

U ratnim i poratnim godinama Eurokaz u poticajima koji dolaze s europske periferije i iz neeuropskih kultura prepoznaje samosvojne kazališne i koreografske jezike kompleksne kulturne pozadine. Na Eurokazu se tako artikuliraju koncepti post-mainstreama i vertikalnog multikulturalizma, a selekcija se širi na Aziju (Saburo Teshigawara, Gekidan Kaitaisha, Op. Eklekt) i Južnu Ameriku (Athanor Danza, Diquis Tiquis, Integro Grupo de Arte, Grupo Teatro Libre). U Europi Eurokaz u to vrijeme promovira generacije inovativnih redatelja s područja bivše Jugoslavije (Dragan Živadinov, Branko Brezovec, Vito Taufer, Haris Pašović), Rusije (Roman Viktjuk, Vladimir Klimenko, Popmehanika, Derevo), Francuske (François Tanguy, Stanislas Nordey, François-Michel Pesenti, Jean-Michel Bruyère, François Verret), Danske (Hotel Pro Forma, Von Heiduck, Teatret Cantabile). Slovenski teatar i ples, snažno prisutan u svom najkreativnijem razdoblju početkom devedesetih, bit će na festivalu zastupljen i mlađom generacijom (Matjaž Berger, Emil Hrvatin, Tomaž Štrucl, Matjaž Pograjc, Marko Peljhan), a poslije će se na sličan način pratiti i fenomen novoga talijanskog kazališta (Fanny & Alexander, Motus, Teatrino Clandestino). 

Godine 1990. Eurokaz je domaćin plenarne sjednice kazališne mreže IETM (Informal European Theatre Meeting), prvoga takva skupa koji se održao u jednoj od zemalja tzv. Istočne Europe. 

U mnoštvu različitih estetskih pravaca koji su se pojavili devedesetih i na prijelazu tisućljeća, Eurokaz identificira suvremene kazališne fenomene kako bi stvorio odgovarajući predstavljački kontekst. Tako će se na Eurokazu prvi put artikulirati pojam ikonoklastičkoga teatra, koji prati od njegove „herojske“ faze osamdesetih (Societas Raffaello Sanzio, Ivan Stanev, Branko Brezovec, Baktruppen, Goat Island, Forced Entertainment), sve do druge i treće generacije (Jacob Wren, Showcase Beat Le Mot, L&O, Gob Squad, Philippe Quesne). 

Festival 1997. predstavlja najradikalnije umjetnike body arta (Ron Athey, Lawrence Steger, Annie Sprinkle, Franko B, Stelarc, Orlan), a 2003. prvi put dovodi u Hrvatsku novi cirkus (Acrobat, Happy Side Show) i njegove inačice (Aurélien Bory, Philippe Decouflé). 

U novije vrijeme istražuje teme kao što su: teatar i susjedstvo (Emma Dante, Béla Pintér, Arne Sierens, Abou Lagraa), inovacija u prostoru kazališnoga konzervativizma (inovacija kao pojam koji za svoje ispunjenje ne mora nužno priskrbiti nove žanrove i medije), teatar intime (Felix Ruckert, Via Negativa, Stan's Café), nove forme političkog kazališta (blok o Titu), teatar i smrt (Hotel Modern, Peter Halasz, Nicolas Varchausky / Eduardo Molinari – site specific projekt na groblju Mirogoj), muzički gestus u teatru (Roysten Abel / Manganiyar muzičari, Cynthia Hopkins, Pierre Rigal, Israel Galván) i mnoge druge. 

Neeuropski umjetnici koji participiraju u spomenutim temama bit će i dalje važan dio programa: William Kentridge iz Južnoafričke Republike, Alajotas i Femi Kuti iz Nigerije, Daksha Sheth iz Indije, Japanac Kim Itoh, Raiz di Polon sa Zelenortskih otoka, Brazilci Bruno Beltrao i Deborah Colker, Libanonac Walid Raad, Living Dance Studio iz Kine, Faustin Linyekula iz DR Konga, a cijeli temat bio je posvećen tradicionalnim formama Azije (japanski noh-teatar i kodo-bubnjevi, indijski kathakali). 

Eurokaz je, horizontalno govoreći, nastojao zahvatiti kompleksnost umjetničkih rizika u rasponu od rubnih grupa do etabliranih imena kao što su Robert Wilson, The Wooster Group, Achim Freyer, H.-J. Syberberg i Edith Clever, Gerald Thomas, Sasha Waltz, Akram Khan..., kao i produkcije velikih kazališnih kuća (bečki Burgtheater, berlinska Schaubühne, Deutsches Schauspielhaus iz Hamburga, pariški Théâtre Gerard Philippe de Saint-Denis). 

U tom rasponu Eurokaz je redovito pratio i hrvatsku scenu, od produkcije nezavisne scene (rani radovi Montažstroja, Željka Zorice, performansi Ivane Popović, Schmrtz teatra, Kugle, Labin Art Expressa, Borisa Bakala, Dalibora Martinisa...) do inovativnih predstava nastalih u gradskim i nacionalnim kazalištima gdje posebnu pozornost posvećuje redateljima koji ravnopravno sudjeluju u međunarodnoj konkurenciji: Branko Brezovec i Bobo Jelčić / Nataša Rajković. 

Eurokaz 2001. započinje izdavačku djelatnost, a od 2006. pojavljuje se kao producent i koproducent projekata s domaćim i internacionalnim umjetnicima i partnerima, ostvarujući dugogodišnju suradnju sa zagrebačkim institucijama: Muzejom suvremene umjetnosti, Akademijom dramske umjetnosti i Teatrom &TD.

Program Eurokaza često je popraćen raspravama, simpozijima, filmskim i videoprojekcijama, radionicama, koncertima i izložbama, a u zadnjih pet godina redovito organizira mjesečne tribine o aktualnim kulturnim temama pod naslovom Eurokaz Saloon. 

Eurokaz, koji je oduvijek bio zamišljen kao projekt podložan produkcijskim transmutacijama, a usuprot društvenoj i političkoj konjunkturi, obilježit će 2013. svoje posljednje festivalsko izdanje. 

Dugi niz godina, kao rijetki hrvatski kazališni prozor u svijet, Eurokaz se danas sve više odmiče od prezentacijske i informativne funkcije, kako bi podupro kreativne napone s rubova mladenačke nesigurnosti, ali i žestinu koja se u lokalnoj topografiji ne uspijeva prilagoditi vidljivoj društvenoj korisnosti. U jednu riječ: kako bi potaknuo odgovorno promišljanje kazališta koje u svom duktusu ima moduse umjetničke percepcije, politiku opažanja, a ne, sve nepodnošljivije, opažanje politike. 

Pristupom Hrvatske Europskoj Uniji, hrvatskim formalnim, a vjerojatno i svjesnim prilazom pragu europske kulturne dobrohotnosti, Eurokaz je kao festival raspustio inicijalne razloge i oteretio prvobitnu napadnost svojih sadržaja: 1. srpnja, u vrijeme održavanja 27. Eurokaza, festival će dobiti i svoje simboličko zasićenje. 

Promovirajući prijeko potrebnu defestivalizaciju kulturnog života, sljedećih godina Eurokaz će promisliti svoje domete i svoje strateške izvode i potpuno se transformirati u produkcijsku kuću i dalje otvorenu svim mijenama kazališnog i kulturnog prostora, organizacijskim širinama, brechtijanskim planinama i nizinama, stilskim, žanrovskim i medijskim protocima, proizvodnji prisutnosti

 

Gordana Vnuk