Eurokaz

 

EUROKAZ je nastao kao međunarodni festival novog kazališta koji se održavao u kontinuitetu od 1987. do 2013. u drugoj polovici lipnja u Zagrebu. Na inicijativu Gordane Vnuk koja je umjetnička ravnateljica Eurokaza od samih njegovih početaka, prvi festival je održan kao dio kulturnog programa Univerzijade, dok se posljednje festivalsko izdanje odvijalo u vrijeme ulaska Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja 2013. Na taj je način Eurokaz kao festival simbolički zadovoljio svoje razloge i zatvorio svoja polazišta oko kojih se trudio više od četvrt stoljeća: uključenje Hrvatske u europski kulturni prostor, komunikacija s Europom na ravnopravnim umjetničkim osnovama i standardima. 

Eurokaz se nije nikada smatrao samo smotrom dobrih predstava već se autentičnošću i promišljenošću selekcije koja se organizirala oko različitih temata koji su se bavili važnim kazališnim fenomenima, izborio za mjesto jednog od najznačajnijih kazališnih događaja u ovom dijelu Europe. 

Programski koncept, bez žanrovskih ograničenja, naglašava inovaciju i impulse koji mijenjaju perceptivne običaje i sudjeluju u stvaranju novih kazališnih jezika. U svojim počecima Eurokaz je bio među prvim europskim festivalima koji je stvarao platformu za novu generaciju umjetnika koji su osamdesetih godina prošlog stoljeća radikalno mijenjali kazališni krajolik otvarajući teatar prema novim medijima, tehnologiji, vizualnim umjetnostima, plesu i pokretu. Njima će se već početkom devedesetih, u kontekstu fenomena post-mainstreama i vertikalnog multikulturalizma koje artikulira Eurokaz, pridružiti i umjetnici sa drugih kontinenata. 

Uz međunarodni program, Eurokaz je redovito pratio hrvatsku scenu, od produkcije nezavisnih grupa do inovativnih predstava nastalih u repertoarnim kazalištima. Od 2006. Eurokaz se odmiče od prezentacijske i informativne funkcije, te se pojavljuje kao producent i koproducent projekata s domaćim i internacionalnim umjetnicima i partnerima što postaje glavnom djelatnošću od siječnja 2010. godine kada Eurokaz počinje suradnju s Muzejom suvremene umjetnosti u Zagrebu. U multimedijskoj dvorani Gorgona u novoj zgradi MSU-a Eurokaz je u prvih šest mjeseci te godine producirao i izvodio pet vlastitih projekata te uz gostovanja stvorio repertoar koji se igrao u mjesečnim blokovima. 

Promovirajući prijeko potrebnu defestivalizaciju kulturnog života, sljedećih godina Eurokaz će promisliti svoje domete i svoje strateške izvode i potpuno se transformirati u produkcijsku kuću i dalje otvorenu svim mijenama kazališnog i kulturnog prostora, organizacijskim širinama, stilskim, žanrovskim i medijskim protocima. 

Eurokaz financiraju Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. 
Eurokaz je umjetnička organizacija registrirana pri Ministarstvu kulture RH. 

MB 1433415