16/02/16     Eurokaz

Bife Titanik - izjave gledatelja

(…) Predstavom toliko lijepom, toliko lijepom da sav sretan i sada bježim od onog što je Brezovec njome "zapravo htio reći". … sjajna režija, sjajni glumci, sjajna scena, sjajni kostimi, sjajno svjetlo, sjajne video projekcije, sjajne maske...

Vjeran Zuppa

 

…pravo kazališno čudo koje … ima tu snagu da gledatelja ponese u daleke umjetničke predjele u kojima se progovara nadahnutim literarnim, dramaturškim i redateljskim jezikom kakav već dugo nije viđen na našim prostorima. Kazališni događaj dekade.

Snježana Banović

 

…bio sam apsolutno iznenađen jer sam se osjećao kao da se zaista nalazim u dijelu Titanika koji tone kao što tone cijela Europa. (…) Bio sam zarobljen u prostoru koji je … budio neprestan osjećaj potrebne klaustrofobije. Klaustrofobije koja me oslobađala… Zadivilo me to što Brezovec ni u jednom trenutku nije išao na kompromis … već je kopao ispod zemlje i promijenio čitav habitat Eurokaza.

Paolo Magelli

 

Tijesno dokida nelagodu, ta je povlastica promatraču; sudioniku ostaje biti tu gdje je. Kako je. Dokad je. To je položaj u kojem sudjelujete ovom podrumskom kulturnom obredu.

Hrvoje Hribar

 

…u nekoj snovitoj, mračnoj atmosferi kada se, kao rijetko kad, teatarska istina prelijevala u zbilju izvan teatra. Jedan je podrum u tih nekoliko zimskih dana koliko je predstava bila prikazivana bio najveća pozornica u zemlji, ili tačnije rečeno: pozornica na kojoj se našla cijela Hrvatska.

Miljenko Jergović

 

Riječ je o predstavi na 20 m2 koja ima ambicije stadionske produkcije i nešto se posve neobično zanimljivo događa u tom sukobu intenziteta.

Una Bauer

 

Nevjerojatno precizna, nimalo slučajna, ova predstava, svojevrsna je akrobatska askeza; od majstorske glume do virtuozno izrađenog i realiziranog koncepta i režije.

Tonči Bilić

 

To podzemlje nekako postaje naše kolektivno nesvjesno, naše kulturno pamćenje s temeljnim filozofskim pitanjima, u koje smo ponekad zarobljeni i ne možemo mu umaknuti.

Zoltan Galovitz, umjetnički ravnatelj
Mađarskog državnog kazališta u Temišvaru