04/07/15     Eurokaz / ADU / Domino

Pomutnje osvojile nagradu Zlatni lav!

Predstava Pomutnje u koprodukciji Eurkoaza, Akademije dramskih umjetnosti i Domina nagrađena je Zlatnim lavom na 16. međunarodnom festivalu komornog teatra u Umagu.

U nastavku pročitajte obrazloženje žirija:

Ovogodišnja je tematska festivalska okosnica - razotkrivanje, a zaista nije čest slučaj da jedan scenski projekt otvara toliko tema relevantnih za vrijeme u kojem je nastao. Polazište projekta je pomalo zaboravljeni Musilov roman "Pomutnje gojenca Torlessa", u središtu kojeg je mladić suočen s tragovima psihičkog i erotskog sazrijevanja u uvjetima  edukacijske ustanove koja je vojni zavod na rubu Habsburške Monarhije, čiji smo dio nekoć bili. Od materijala tog predloška scenski projekt izgrađuje jednu podignutu strukturu istražujući načine scenske artikulacije motiva koji ključno upozoravaju na prirodu i kontekst vremena u kojem živimo. Ponuđene teme dotiču tako problematiku prirode žudnje, njezinu spoznaju, što želimo kad želimo drugog te što bi bilo to spoznatljivo, a što nespoznatljivo u Drugom. Bilo kao izvanjska žudnja ili njena autodestruktivna odgoda, otvara se i pitanje energije u odnosu prema subjektu. Upućuje na raskorak između racionalnog i iracionalnog, nemogućnost da se iskustvo rastumači isključivo analitičkim mišljenjem. Pritom propituje i odnos matematičke apstrakcije prema vanjskom svijetu. Bitno uočava problematiku odnosa sustava prema istančanom intelektu, a s druge strane činjenicu da ne znamo što sa surovošću i agresijom karaktera, i pomanjkanjem etičke pismenosti. Na tom tragu, iz konteksta vremena izgradnje muške i vojne hijerarhije Musilovog predloška te iskustva stoljeća u kojima živimo, naslućuje i kontinuiranu temu prijetnje fašizma. Zahvaća i bitan trenutak prelaženja subjekta u norme svijeta odraslih, uočavajući pritom i odnos društvene norme i istine.

Konačno, scenski projekt "Pomutnje" ima i autoreferencijalan sloj, preplitanjem Musilovim romanom zadate situacije sazrijevanja u uvjetima klauzure vojnog zavoda te njezine realizacije u scenski projekt s ansamblom studenata  glume Akademije Dramske umjetnosti, referirajući tako na kreativan način i na strukturu samog akademijskog sustava.

 

Jesenski raspored gostovanja Pomutnji dostupan je ovdje.