14/04/18     Eurokaz

GORDANA VNUK IZABRANA U TIM PROGRAMATORA YUE OPERA TOWNA U SHENGZHOUU

Osnivačica i umjetnička ravnateljica kazališnog festivala Eurokaz, Gordana Vnuk, potpisala je trogodišnji ugovor s International Theatre Town Alliance (ITTA), organizacijom koja će stvarati programe za Yue Opera Town u kineskom Shengzhou. Yue Opera Town je novi grad posvećen kazališnoj umjetnosti i prvi je takav kulturni projekt u Kini. Potpuno dovršenje cijelog kompleksa koji se prostire na 368 km2  u prirodnom okolišu predviđeno je za 2021. ali već je sada dovršeno nekoliko pozornica na kojima će se od kraja 2018. održavati programi. Grad će imati svu infrastrukturu potrebnu za prikazivanje i proizvodnju kazališta, od stanova za umjetnike, dvorana za probe, škola i umjetničkih akademija, te više kazališnih kuća različitih veličina, a sa Šangajem će biti povezan brzom željeznicom.

 

Yue opera je začeta prije stotinu godina upravo na tom mjestu i jedina je varijanta tradicionalne kineske opere u kojoj sve uloge tumače žene. Zadatak je opernog grada promišljati kreativnu transformaciju i inovativni razvoj tradicionalnih kazališnih formi u smjeru suvremenog teatra.

 

Na temelju njene međunarodne reputacije i dosadašnjeg angažmana u suradnji s Kinom, Gordana Vnuk je izabrana u tim međunarodnih eksperata koji će biti odgovorni za programe izvedbenih umjetnosti u novom gradu kulture.