06/11/14     Dvorana F5, Frankopanska 22 (dvorište)

Otvaranje Eurokazove sezone u Zagrebu

Nakon iznimno uspješne njujorške premijere održane 17. rujna u sklopu Queer New York International Arts Festivala, predstava Pomutnje u režiji Branka Brezovca i produkciji Eurokaza, ADU i Domina konačno stiže u Zagreb!

 

…. Pomutnje se trude dezorijentirati do stupnja u kojem ćete odbaciti sve ustaljene ideje o narativnom teatru…pripremite se za ulazak na nov, nelagodan i uzbudljiv teritorij…

Out Magazine, New York

 

... u košmarnom i energičnom ritmu u kojem je gotovo nemoguće ispratiti ijednu misao do kraja (…) glumci suvereno izdržavaju sve izazove koje im je nametnuo redatelj kao metapedagoški i metasadistički element predstave…

Večernji list

 

Iz Abrons Arts Centera, kultnog mjesta njujorške scene s dugom tradicijom ugošćivanja avangardnih umjetnika poput Johna Cagea, Marthe Graham, Laurie Anderson... ovaj nesvakidašnji projekt koji je okupio gotovo sve odsjeke zagrebačke ADU – profesore i studente glume, kazališne režije, produkcije i filmskih odsjeka – seli u novu kazališnu dvoranu Akademije dramske umjetnosti F5, u Frankopanskoj ulici 22 (dvorište), koja će od ove jeseni postati nezaobilazna gradska kazališna lokacija.

 

Predstava je nastala na temeljima romana Pomutnje gojenca Törlessa austrijskoga prozaika Roberta Musila (1880-1942). U središtu je djela mladić Törless, suočen s psihičkim i erotičkim sazrijevanjem u vojnom internatu na rubu Habsburške Monarhije.

 

U svom viđenju teme Brezovec kao i uvijek pribjegava nekonvencionalnim dramaturškim postupcima koji spajanjem nespojivog rezultiraju vizualno fascinantnim i značenjski nabreklim scenskim rješenjima. Struktura Pomutnji tako je čvrsto određena trajanjem, tempom i dinamikom izabranih glazbenih partitura, koje sadržaj romana čas podržavaju, a čas mu se odupiru stvarajući vlastitu metanaraciju; prvi dio predstave ritmički se oslanja na furioznu 2. simfoniju latvijskog skladatelja Peterisa Vasksa, dok u drugom dijelu finalna scena Wagnerove opere Siegfried svojom plemenitom melodramatikom upozorava na pozadinske kontekste spolno i rodno pomućenih glavnih likova.

 

U Pomutnjama će se široj publici predstaviti iznimna generacija studenata glume: Romano Nikolić, Hrvojka Begović, Dado Ćosić, Domagoj Janković i Adrian Pezdirc, uz gostujuće glumce Suzanu Brezovec i Ognena Drangovskog (u alternaciji). Scenografiju potpisuje Tihomir Milovac, kostime Irena Sušac, video Ivan Marušić Klif, a u predstavi se koriste filmovi Ladislava Galete i Kurta Krena.

 

Premijerne izvedbe: 03. i 04. listopada 2014. u 20 sati.

Dvorana F5, Frankopanska 22 (dvorište)