05/02/19    

PJESMA CVRČKA - PREMIJERA

Pjesma cvrčka slobodna je dramatizacija novele Cvrčak pod vodopadom Miroslava Krleže, prošarana nizom proznih i lirskih fragmenata njegova opusa.
Ova nešto manje poznata Krležina novela bavi se gustom, ustajalom, zatupljujućom atmosferom, ne samo hrvatske, provincije nakon Prvog svjetskog rata od koje ustreptali, hipersenzibilni pojedinac bježi ususret ne tako dalekim intenzitetima bojišta i rovova, pokazujući duboku čežnju za njihovim moralnim i emotivnim katarzama koje su završile funebralnim ishodima.
Svijet mrtvih drugova, martirij njihovih uzaludnih sudbina, univerzum je kojem se glavni junak dramatizacije Cvrčak, tako intiman sa svojim vlastitim kosturom, približava s nježnošću, otvorenošću svih svojih osjetila; u njemu on plovi u bezgraničnim, lirskim  smjerovima svojih marazama, a šarlatanizmu liječničkih pogodnosti i površne društvene brige obraća se tek kad povrati ljubavnu mahnitost, karnalnu ustreptalost, osjeti neposrednu erotičku blizinu svoje davne, žive, a ne oživjele, dragane Eme.
Ali taj svijet stvarnih laži, ma koliko bio svjestan svojih sitnih nemoći, ma koliko tu nemoć licemjerno i sugestivno iskorištavao pripisujući medikamente iznurenom junaku Cvrčku, ipak nam otvara neki zakutak svoje duše. Nije sve izgubljeno: duboki trag poezije bridi u svima nama, plaši nas grmljavinom svojih nedohvatljivih zatomljenosti.

 
O PROJEKTU SCENSKA KREATIVNOST U STARIJOJ DOBI: PJESMA CVRČKA
 
Predstava Pjesma cvrčka dio je projekta Scenska kreativnost u starijoj dobi, koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u sklopu operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali.
Cilj projekta je unaprijeđenije vještina osoba starijih od 54 godine kroz participativne umjetničke aktivnosti radi povećanja njihove socijalne uključenosti i vidljivosti. Kroz profesionalnu produkciju predstave prema motivima novele Cvrčak pod vodopadom, te lirike M. Krleže, u ovom projektu, ruku pod ruku s profesionalnim glumcima i kazališnim djelatnicima, sudjeluje po 10 pripadnika ciljne skupine iz različitih područja Hrvatske (Gospić, Slavonski Brod, Pregrada, Sisak, Petrinja i Zagreb), što će povećati njihov angažman u društvenom životu lokalnih zajednica.
Prije uključenja u proces produkcije glumci su prošli 4-dnevnu pripremnu edukaciju za individualni rad s pripadnicima ciljnih skupina, a Kor (na svih 6 lokacija) radionice u trajanju od 7 dana s vježbama različitih aspekata scenskog nastupa, koje je vodila redateljica Iva Srnec uz suradnju glumaca, scenografa i kostimografa.
Konačan rezultat ovog projekta je predstava visokih estetskih i umjetničkih kriterija, izvedbeni model koji se lako može ponoviti u bilo kojoj drugoj sredini, u kojoj nema kulturnih centara i u čijim je lokalnim zajednicama zanimanje za kazalište potisnuto u drugi plan ili pak, još lakše, u sredinama u kojima postoje amaterska kazališta, te je interes za scensku kulturu veći.
Završna mega-izvedba u lipnju u Zagrebu okupit će sve članove kora sa svih lokacija, što će zaokružiti cjelimu i čitavom projektu dati dodatnu snagu i spektakulranost, a time i zasluženu vidljivost.

 


 
pretpremijera: 9. veljače 2019. u 20 h
premijera: 10. veljače 2019. u 20 h
KULTURNI CENTAR TRAVNO, BOŽIDARA MAGOVCA 17

ostale izvedbe:
veljača – Gospić; ožujak – Slavonski Brod, Pregrada; travanj – Sisak; svibanj – Petrinja;
zaključna mega-izvedba - Zagreb, lipanj, 2019.
 
Ulaznice za pretpremijeru i premijeru mogu se
rezervirati na eurokaz.pr@gmail.comili na 098 16 11 454 ili 099 40 87 256
te podići najkasnije 2 dana prije predstave u Eurokazu (Ivana Dežmana 3) od 10-14 h ili na blagajni KUC Travno prije početka predstave.

ULAZNICE SU BESPLATNE.


Više informacija o projektu: Eurokaz, Ivana Dežmana 3, 10000 Zagreb, 098 16 11 454, www.eurokaz.hr
Više informacija o EU fondovima: www.strukturnifondovi.hr, www.esf.hr

 

Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Eurokaza.