25/04/19     EUROKAZ/Queer Zagreb

OBRANIMO PRAVO NA NEDJELJU KAKVU ŽLIMO - POSLJEDNJA NOĆ 5.05. U 13 H

 

Posljednja noć slobodna je dramatizacija i adaptacija proznog djela Ratka Cvetnića Kratki izlet, zasigurno jedne od najboljih proza hrvatske književnosti na temu Domovinskog rata, uz korištenje motiva romana suvremenog irskog književnika Johna Boynea Prigovor savjesti i dramaturških osobitosti iz obimom najveće drame u povijesti književnosti Posljednji dani čovječanstva austrijskog književnika Karla Krausa.

Režiju potpisuje Branko Brezovec, a četrdesetotočlani ansambl predvodi pjevačka diva Zdenka Kovačiček.
 
Cvetnićev roman-esej Kratki izlet zapanjuje račvanjem svojih smjerova. Teško je reći prevladava li u njemu ironija, gorki patos, marazam, odbijanje bilo kakve ideološke nakupine, pa čak i one kojoj je piscu najbliža i najslikovitija. Osjećaji huče kroz strukturu djela bez naznaka čvrstih zaleđa. Adrenalin najviših moralnih vrednota urušava se u očaju građanskih komocija.
Od pisanja romana prošlo je skoro četvrt stoljeća i čini se da ga je vrijeme donekle stavilo u zagrade. No neke Cvetnićeve opaske i dalje zapanjuju svojom superiornošću. Ipak najzanimljivije su one druge, snaga slabih ideja (kako bi rekao Valéry), usputni motivi, tada jedva dohvaćeni i dosmišljeni, sada bride u plačljivu korist naših političkih nesnalaženja i propadanja.
Ono što smo u vrućici mislili prije četvrt stoljeća primirili smo pragmatičkim maskama upakiranih političkih kompromisa.
Posljednja noć pomalo je ironična, ali ipak, pohvala toj, danas instrumentaliziranoj, vrućici, sjećanju na njezinu brižljivost.

Cvetnićeva je proza, u našoj javnosti prihvaćena kao najiscrpnije djelo na temu bliske hrvatske društvene povijesti i njezin se spoj s dubokom antiratnom vivisekcijom Karla Krausa i plemenitim nihilizmom Johna Boynea nameće kao nešto samorazumljivo, iako ne i kao lako prispodobivo. 

 
                OBRANIMO BAREM PRAVO NA NEDJELJU KAKVU ŽELIMO!

 Ulaznice se mogu rezervirati na eurokaz.pr@gmail.com.
 na 098 16 11 454 (Ivona) ili na 091 54 00 609 (Marko)
 i podići na blagajni KUC-a Travno prije početka predstave.


 
Cijena ulaznica 70 kn te 40 kn za studente, umirovljenike i članove HDDU-a.
 
Predstava je nastala u koprodukciji s Queer Zagreb, i u suradnji sa Zagrebačkim kazalištem lutaka, Austrijskim kulturnim forumom i KUC Travno.

Više o projektu dostupno je ovdje.
Fotografije su dostupne ovdje