27/09/17     Eurokaz / ADU / Hrvatska kuća

Počele probe za novi projekt - Povratak

Drama Srđana Tucića Povratak (1898.) zasigurno je najbolji primjer vitalnosti hrvatskog dramskog modernizma. To je drama iznimnih emotivnih vibracija s, na prvi pogled, melodramatskom temom preljuba. Na jednoj je strani Ivo, povratnik s rada u inozemstvu koji namjerno uništava svoju ruku ne bi li se tako s otpremninom što brže vratio kući svojoj ljubljenoj ženi Jeli. Na drugoj je par ljubavnika vrlo niskih i nejasnih emotivnih naboja koji dramu ovim snažnim kontrapunktom odvode izvan predvidljivosti melodramatskog trokuta, a Jelina sudbina dobiva na vrhuncu drame gotovo mitske dimenzije.

Povratak najavljuje veliki zamah hrvatskog dramskog ekspresionizma, perioda kojim se hrvatska književnost dovinula do europskih razmjera (Kosor, Begović) i europskih anticipacija (Krležino Kraljevo). Iako se u referentnoj literaturi Povratak karakterizira kao "kanonsko djelo hrvatskog naturalizma i dramskoga modernizma" ili se o njemu govori kao o "jednom od najprepoznatljivijih djela hrvatske moderne", ova je Tucićeva jednočinka u suvremenoj hrvatskoj scenskoj proizvodnji zaboravljena drama iako priziva kritičku društvenu aktualnost (odlazak s ognjišta, emigracija), ali i izaziva današnju strukturu osjećaja određenu bezizlazjem i tupošću.

Eurokazova produkcija Povratka prihvatit će rezultate umjetničkog istraživanja provedenog na Akademiji dramske umjetnosti u sklopu kolegija Suvremena inovativna kazališna režija te će ga strukturirati u završenu predstavu. Tako će se zaboravu prepušteno „kanonsko djelo“ hrvatske dramatike pokazati kao živo i današnjem vremenu i današnjem inovativnom teatru kompatibilno i temom i umjetničkim izvodom.

 

režija: Arija Rizvić

sudjeluju: Suzana Nikolić, Žarko Potočnjak, Jasmin Telelović / Robert Španić, Antonija Stanišić / Iva Jerković, Borna Baletić, Tesa Litvan, Marin Klišmanić, Jadranka Gračanin Putnik, Janja Ljiljana Ivančević

kostimi: Petra Mina

glazba: Toni Blažinović

koproducenti: Akademija dramske umjetnosti, Hrvatska kuća