01/06/19     EUROKAZ - EU - ESF - OLJP

KAZALIŠNI SPEKTAKL ISPRED ZAGREBAČKE MAMUTICE

Veliko finale Eurokazove 'Pjesme cvrčka' s čak 60 glumaca 'seniora'

 

Nakon uspješne turneje po šest hrvatskih gradova - Zagreba, Siska, Petrinje, Slavonskog Broda, Gospića i Pregrade - kazališna karavana nove predstave 'Pjesma cvrčka' u produkciji Eurokaza stiže u Zagreb gdje će za veliko finale projekta 'Scenska kreativnost u starijoj dobi' prirediti pravi kazališni spektakl.

 

Svekupno čak 60 'seniora', glumaca amatera starijih od 54 godine, koji su uz bok profesionalnoj glumačkoj ekipi - Mira Bosanac, Igor Baksa, Sven Jakir i Siniša Miletić - debitirali na sceni pred publikom u svojim gradovima, te od početka aktivno sudjelovali u pripremi i realizaciji kazališnog komada visokih estetsko-umjetničkih kriterija, u utorak 4. lipnja će u 21 sat na otvorenoj pozornici, platou ispred zagrebačke Mamutice i Centra za kulturu Travno, ujediniti se u posebno osmišljenoj megaizvedbi, slobodnoj dramatizaciji poznate Krležine novele 'Cvrčak pod vodopadom', prošarane nizom proznih i lirskih fragmenata njegova moćnoga opusa.

 

Za tu atraktivnu izvedbu, gdje će glumci 'kojima su godine samo broj' zasjati u narodnim nošnjama kraja iz kojeg potječu, govoreći scenski o svojoj kulturi, postavit će se i posebno gledalište za publiku, tribine s izdašnim brojem sjedala. Ulaz je slobodan, a predstava će se moći pratiti i s brojnih balkona najmnogoljudnije zagrebačke zgrade, odmilja zvane Mamutica. U slučaju kiše 'Pjesma cvrčka' neće 'utihnuti', već se preseliti u veliku dvoranu KUC-a Travno.   

 

Režija ovog kazališnog projekta, koji je dosad izvrsnim reakcijama i iskustvima iz šest gradova diljem Lijepe naše potvrdio koliko je potreban te značajan za manje, lokalne zajednice, povjerena je iskusnoj Ivi Srnec, ujedno i idejnoj začetnici cijele priče. Dramaturgiju predstave potpisuje Beatrica Kurbel, koreografkinja je Irena Mikec, za scenografiju je zaslužan Tihomir Milovac, kostime je osmislila Petra Mina Petričec, a glazbu skladao duo Nikola Kodjabasia i Antun Toni Blažinović.

 

Projekt 'Scenska kreativnost u starijoj dobi' sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u sklopu operativnog programa 'Učinkoviti ljudski potencijali', a krucijalni cilj projekta je unaprjeđenje vještina osoba starijih od 54 godine putem participativnih umjetničkih aktivnosti.

 

Konačan rezultat ovog projekta je predstava visokih estetskih i umjetničkih kriterija, izvedbeni model koji se lako može ponoviti u bilo kojoj drugoj sredini, u kojoj nema kulturnih centara i u čijim je lokalnim zajednicama zanimanje za kazalište potisnuto u drugi plan ili pak, još lakše, u sredinama u kojima postoje amaterska kazališta, te je interes za scensku kulturu veći.

 

 

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Eurokaza.