15/11/15     Eurokaz

PRESSOKAZ @ EUROKAZ

Predstavljanje Eurokazove sezone 2015./16.

 

Iako je Eurokaz već započeo svoju sezonu ciklusom gostovanja Eurijala u rujnu, premijere vlastitih projekata tek slijede. U studenom i prosincu očekuju se tri premijerna naslova, nastavak Eurijale te ostale aktivnosti poput predavanja i umjetničkih istraživanja.

 

S Akademijom dramske umjetnosti kao glavnim ovogodišnjim partnerom Eurokaz je koproducirao dva projekta mladih redatelja s novim glumačkim generacijama u glavnim ulogama. U svom scenskom projektu Doviđenja, djeco Ivan Planinić spaja više tekstualnih predložaka koje pronalazi u scenarijima kultnih filmova uspostavljajući na taj način nove kontekste u krugu zadatih konvencija, dok Anja Maksić Japundžić svojom predstavom Bez Drugoga reinterpretira kanonska djela hrvatskog dramatičara i prozaika Milana Begovića upozoravajući na mogućnosti drugačije katalogizacije te stilskih i žanrovskih dekodiranja dramskih tekstova.

 

Stalni Eurokazov redatelj Branko Brezovec, nakon Pomutnji koje su ove godine gostovale na sedam inozemnih festivala, priprema projekt Bife Titanik u kojem spaja tekstove Ive Andrića, Sörena Kierkegaarda i Sandora Maraija, u interpretaciji Jelene Miholjević, Domagoja Jankovića i dansko-hrvatske glumačke zvijezde Zlatka Burića-Kiće.

 

O svom projektu Siget Modern koji se bavi fenomenom urbanih vrtova u Novom Zagrebu govorit će francuski umjetnik Jean-Michel Buryere, dok će Sanja Iveković nastaviti istraživati fenomen vještica u projektu Drugarice vještice.

 

U sklopu ciklusa gostovanja Eurijala, koji je ove godine posvećen prezentaciji radova Eurkazovih suradnika i partnera, zagrebačkoj će publici biti predstavljena produkcija Anton Podbevšek teatra iz Novog Mesta Ponos i predrasude: scena za Dvoje u režiji Matjaža Bergera.

 

Svi programi nastali su uz potporu Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport, Ministarstva kulture i Zaklade Kultura nova.

 

Raspored događanja za studeni i prosinac možete preuzeti ovdje.