Eurokaz

Bife Titanik

Kazališni projekt Bife Titanik kompilacija je triju scenski priređenih tekstova: pripovijetke Bife Titanik Ive Andrića, etičkog traktata Strah i drhtanje Sørena Kierkegaarda i monologa Grofice iz romana Ljubavnik u Bolzanu Sándora Máraija, u režiji Branka Brezovca.

 

To je komorna predstava složene, bolje rečeno, spektakularno akribične scenske mašinerije za dva glumca, glumicu i filozofa. Žanrovski, to bi se dalo sažeti u pomalo nategnuto određenje projekta kao scenske suite, pa se tako više pomišlja na sudare i kontraste tempa, ritmova i ugođaja nego na slaganje u tematskim planovima i prema njima. U prvome dojmu - van pragova smislenosti, Bife Titanik trudi se preskakati od označitelja do označitelja načinima prisnosti bez milosti, a drskost tih preskoka stvara tajnovite učinke koji bi pak trebali osigurati trajnu i krajnju, istina difuznu, prohodnost i, što je važnije, reverzibilnost.         

 

Ukratko, Bife Titanik koristi efemernu strukturu suite da bi, drskošću ili raspojasanom neophodnošću osnaženih paradoksa, proizveo začudnost koja će se zgušnjavati uokolo egzistencijalnih uvida. On bi da govori o otežalosti, prepuklosti identiteta pogledom površnosti na istu stvar, a s različitih mjesta, koristeći se pritom Kierkegaardovom trijadom o etičkom, estetičkom i religijskom stadiju egzistencije.

 

Promidžbeno govoreći, to je komad u kojem se biblijski Abraham prepušta u ruke ustaškom poglavniku, Židov Mento huli na svoju etničku pripadnost, a nepismena 17-godišnjakinja prokazuje Casanovu kao mekušca.