Eurokaz - Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu - Domino

Pomutnje

Prema romanu Pomutnje gojenca Törlessa Roberta Musila

… dezorijentirajuće, novo, nelagodno i uzbudljivo… (Out Magazine, NY) … košmarno i enegrično… (Večernji list) … ekstatički i ekstremno… (Novi list) … ekstravagantno… (Jutarnji list)

 

Dramaturšku okosnicu ovog scenskog projekta čini roman Pomutnje gojenca Törlessa austrijskoga pisca Roberta Musila. U središtu zbivanja je mladić Törless, suočen s tragovima psihičkog i (homo)erotičkog sazrijevanja u uvjetima klauzure vojnog zavoda na rubu Habsburške Monarhije.

 

U svom viđenju teme, redatelj Branko Brezovec kao i uvijek pribjegava nekonvencionalnim dramaturškim postupcima koji spajanjem nespojivog rezultiraju vizualno fascinantnim i značenjski nabreklim scenskim rješenjima. Struktura Pomutnji tako je čvrsto određena trajanjem, tempom i dinamikom izabranih glazbenih partitura (2. simfonija latvijskog skladatelja Peterisa Vasksa i finalna scena Wagnerove opere Siegfried) koje sadržaj romana čas podržavaju, a čas mu se odupiru stvarajući vlastitu meta-naraciju. Redatelj je na ovom je projektu okupio studente gotovo svih odsjeka Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, a publici se, uz gostujuću glumicu Suzanu Brezovec (u ulogama Törlessove majke i kurtizane Božene), predstavlja i iznimna generacija studenata glume: Romano Nikolić kao Törless, Hrvojka Begović kao Basini, Dado Ćosić kao Profesor Kant, Domagoj Janković kao Reiting  i Adrian Pezdirc kao Beineberg.

 

Scenografiju potpisuje Tihomir Milovac, kostimografiju Irena Sušac, a video projekcije Ivan Marušić Klif.

 

Praizvedba: 17. rujna 2014,  Abrons Art Center, New York