Faustin & BADco. LABOS 1

Rezidencija Faustin Linyekula

Pred kongoanskog plesača i koreografa svjetskog renomea Faustina Linyekule stavljamo izazov suradnje sa zagrebačkom kazališnom skupinom BADco!

U sklopu zagrebačke rezidencije Faustina Linyekule, od 25. rujna do 2. listopada 2014, Eurokaz organizira intenzivnu radionicu Faustin&BADco. LABOS. Kroz osobne priče, angažirani diskurs i konceptualno pogonjeni pokret autori će propitivati relacije dva recentna društveno – politička, kroz rat i poraće formirana, iskustva: post-kolonijalnog afričkog i tzv. tranzicijskoga istočnoeuropskog. Ovo umjetničko istraživanje zamislili smo kao međusobno upoznavanje i razmjenu iskustava, preispitivanje jezika i procedura između umjetnika koji dolaze iz specifičnih političkih i kulturnih okruženja obilježenih "tranzicijskom" temporalnošću i razvojnim asinkronicitetom te u konačnici- na stvaranje izvedbenog materijala kao ishodišne točke za njihov zajednički projekt u Eurokazovoj produkciji, planiran za 2016. godinu.

 

Kongoanski koreograf, redatelj i plesač Faustin Linyekula danas vodi Studios Kabako, kulturni centar za umjetničku edukaciju, istraživanje i kreaciju u Demokratskoj Republici Kongo. Plesno je formiran u Kinsanganiju, a u Francuskoj pohađa plesne radionice. Faustin Linyekula već nekoliko godina koreografira i režira u uglednim kazalištima i na čuvenim festivalima, no njegovi najzanimljiviji projekti i dalje nastaju s kongoanskim plesačima okupljenim u Studios Kabako s kojima je dva puta gostovao na Eurokaz festivalu: 2011. godine s predstavom More More More… Future i 2013. s Drums and Digging

 

Od svog osnutka u 2000. godini, BADco. se kroz suradnju troje koreografa/plesača, dvoje dramaturga i jednog filozofa, uz producenta skupine, sistematično bavi istraživanjem protokola izvođenja, predstavljanja i gledanja strukturirajući svoje projekte unutar različitih formalnih i percepcijskih odnosa i sklopova. Rekonfiguracija etabliranih odnosa izvedbe i publike, propitkivanje perspektivnih datosti i arhitektonike izvedbe, problematizacija komunikacijskih struktura – sve to čini BADco. međunarodno relevantnim umjetničkim fenomenom i jedinstvenim izvedbenim doživljajem.

 

Rezidencija, istraživanje i radionica realizirani su uz financijsku podršku zaklade Kultura Nova.