Eurokaz / ADU

POMUTNJE - film

dugometražni dokumentarni film, 72 min, 2016., premijerna projekcija: Pula Film Festival, 11. srpnja 2016.

Dugometražni dokumentarni film “Pomutnje” u režiji Lane Kosovac prati razvoj naše istoimene predstave, a nastao je u koprodukciji Eurokaza i Akademije dramske umjetnosti, uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centar (HAVC).

 

'Pomutnje' su dokumentarni film o procesu nastanka kazališne predstave, o svemu onom skrivenom čemu publika inače nema pristup. Mladi glumci, premijera u New Yorku, rad s poznatim redateljem na iznimno zahtjevnom projektu… Neiskusna filmska ekipa prati višemjesečne pripreme, a istovremeno se i sama suočava s kreativnim i produkcijskim pomutnjama te postaje protagonist filma. S kakvim se teškoćama susreće produkcija predstave, kakve dvojbe muče glumački tim, s kojim se problemima nosi filmska ekipa? Obje će ekipe biti izložene velikim pritiscima i morati zadovoljiti visoka očekivanja u prvim koracima svog profesionalnog života.

 

Filmska ekipa prati postavljanje nezavisnog kazališnog projekta, nastalog prema romanu Roberta Musila 'Pomutnje gojenca Törlessa', u režiji Branka Brezovca, produkciji Eurokaza i koprodukciji Akademije dramske umjetnosti, njegov napredak i zapreke s kojima se sudionici susreću tijekom priprema u Zagrebu i Grožnjanu te premijernih izvedbi u New Yorku. Film snimaju studenti završnih godina Akademije dramske umjetnosti, a protagonisti su njihovi kolege, a svima je ova kazališna predstava prvi profesionalni angažman. Studenti glume su dvostruko izloženi, s jedne strane kroz pripreme i probe za predstavu, a s druge zbog kamera koje bilježe njihova preispitivanja i posrtanja, ali i zbog zahtjeva koje postavljaju producentima predstave. Budući da i filmska ekipa nailazi na mnoge zapreke i odbijanja, u konačnici okreće kameru prema sebi ne bi li pokazala kako zapravo izgleda snimanje dokumentarnog filma. Mogu li predstava i snimanje filma svojim protagonistima i autorima promijeniti živote? Ili barem malo na njih utjecati? Film koji je počeo kao making of razvio se u kreativni autorski dokumentarac.