Eurokaz

Drugarice vještice

Umjetničko istraživanje Sanje Iveković

U ovom umjetničkom istraživanju Sanja Iveković tematizira pojam vještica koji je još uvijek u kolektivnoj memoriji ispunjen brojnim negativnim značenjima, što odražava i dalje prisutan, jak otpor patrijarhalnog svjetonazora da prihvati sliku snažne, kreativne i inteligentne žene, koja samosvjesno i ravnopravno stvara i djeluje po svojoj slobodnoj volji i predodžbi. Zahvaljujući doprinosu mnogih feminističkih autorica historizaciji i politizaciji fenomena vještica i progona vještica u srednjem vijeku, poznato je da su one bile ne samo iscjeliteljice, čuvarice i prenositeljice dragocjenih narodnih znanja i vještina, nego i buntovnice koje su, iz pozicija samih margina društva, sudjelovale u pobunama protiv nadolazećeg kapitalističkog poretka.

 

Dugoročni projekt Vještice i sinovi polazi upravo od ovakve konceptualizacije vještica te istražuje fenomen njihova progona od srednjeg vijeka pa sve do suvremene socijalno-političke situacije. Domaći slučaj 'Vještica iz Rija' samo je jedan od primjera konceptualizacije vještica kao onog što utjelovljuje povijesnu i simboličku snagu otpora kapitalizmu kao društvenom uređenju koje se bazira na nasilju i nejednakosti. Ostali primjeri stigmatizacije snažne, kreativne i inteligentne žene-buntovnice koja djeluje po svojoj slobodnoj volji i predodžbi uključuju recentne primjere spaljivanja žena u Africi, zatvaranja članica ruske punk skupine Pussy Riot isl. propitujući nove radikalne feminističke teze o ovom pitanju kroz inovativne diskurzivne, ali i izvedbene prakse.

 

Projekt je zamišljen kao suradnički rad u kojem, osim autorice, sudjeluje 13 feministica poznatih na domaćoj, regionalnoj i međunarodnoj sceni i afirmiranih na različitim područjima javnog djelovanja.

 

Ovo umjetničko istraživanje ostvareno je uz potporu Zaklade Kultura nova.