Eurokaz/Akademija dramske umjetnosti

EURIJALA: MANIPULACIJE

Mini festival, potpis i popis Eurokazove sezone

Pored svoje glavne, produkcijske djelatnosti Eurokaz od ove godine pokreće i mini festival pod imenom EURIJALA na kojem će se moći vidjeti nekoliko inozemnih gostovanja kao i rezime predstava Eurokazove produkcije. EURIJALA je, dakle, svojevrsni potpis i popis Eurokazove sezone, a predstave će biti okupljene oko različitih tematskih cjelina. Na ovogodišnjoj, prvoj EURIJALI dajemo uvid u programski profil partnerskih institucija i umjetnika s kojima Eurokaz surađuje i planira surađivati.

 

Prvo gostovanje bit će projekt Manipulacije prema konceptu Bojana Jablanovca koji je s grupom Via negativa nekoliko puta gostovao na Eurokazu, a Eurokaz je i koproducirao jednu od njihovih predstava. Gostovanje je ostvareno u suradnji s Akademijom dramske umjetnosti kao dio njezine kazališne sezone u dvorani F22, novom centru za izvedbene umjetnosti i pedagoške aktivnosti ADU.

 

 

Via Negativa (Ljubljana), Csiky Gergely Állami Magyar Színház/TESZT Festival (Temišvar), MASZK Egyesület/THEALTER Festival (Segedin), Kosztolányi Dezső Színház/DESIRÉ Festival (Subotica), INFANT Festival (Novi Sad)

 

MANIPULACIJE

 

                        

 

koncept: Bojan Jablanovec

 

igraju: Borisz Kucsov, Csaba Formanek, Esztella Levko, Etelka Magyari, Kriszta Szorcsik, Zsolt Imre Mátyás, Gábor Mészáros

 

 

četvrtak, 24. rujna 2015. u 20 sati

F22, Fraknopanska 22 (u dvorištu)

 

 

… neprikrivena, naturalistička, vulgarna iskrenost autora…

Graur János, Hetiujszo.ro

 

…ogoljen prikaz ljudske ranjivosti…

Simona Donici, Tion.ro

 

… internacionalni projekt koji ne tematizira fobije „-izme“, ekološke ili ekonomske probleme. Bavi se nama kao ljudima…

Igor Burić, Dnevnik, Novi Sad

 

… bez kršenja pravila nema ni igre…

Hodászi Ádám, 7ora7.hu

 

 

Tražiti nekoga da ubije sina strašna je igra da bi se potvrdila nečija vjera. Abraham je bio spreman platiti cijenu, vjerovao je Božjoj volji te bio bogato nagrađen. Danas žrtvujemo nacionalnu ekonomiju koja mora platiti besmisleno visoku cijenu da bi povratila povjerenje imaginarnog financijskog tržišta. Ista je to igra. Kapitalizam je religija, kapital zahtijeva povjerenje i poslušnost. I nadamo se da ćemo biti nagrađeni. Nakon što je bivši mađarski premijer javno priznao kako je njegova vlada „sjebala, ne malo nego puno“, na idućim izborima uspio je ponovno zadobiti povjerenje mađarskog naroda. Povjerenje je i racionalno i iracionalno, svjesno i nesvjesno, voljno i nevoljno.

 

Svi trgujemo povjerenjem, svi pregovaramo za povjerenje, svi manipuliramo povjerenjem. U ovoj igri nema nevinih žrtava – svi znamo o čemu se radi. Povjerenje je oružje u borbi sa strahom, nesigurnošću i neizvjesnom budućnosti. Povjerenje je gorivo moći. I tu počinje manipulacija. Ako nema povjerenja, nema trgovine, nema bankara, nema političara, nema demokracije, nema ljubavi, nema Boga. Ničega. Povjerenje nije pitanje izbora. To je stvar nužnosti.

 

Predstava je niz slika i situacija na temu manipulacije povjerenjem. Povjerenje je zid pitanja na koji se nije moguće popeti racionalnim odgovorima. Povjerenje je nož između dvoje plesača. Povjerenje je cvijet kojeg nitko ne zna zalijevati. Povjerenje je guma za žvakanje – kad izgubi okus, ispljuni je i uzmi novu. Povjerenje nema smisla ako ga neprestano ne testiramo. To je igra. Vrlo stara igra.

 

 

U četvrtak 24. rujna u 11 sati u F22 Bojan Jablanovec razgovara sa studentima ADU o konceptu predstave i odnosu prema performansu. Svi zainteresirani su dobrodošli.