EURIJALA 2024.

TREĆI SVJETSKI ART

Specijalan festival, dio Eurokazovih aktivnosti (koje se primarno zanimaju produkcijom scenskih projekata), s uvijek moćnim, ambiciozno usmjerenim programom.

 

Eurijala se po opsegu ne da mjeriti s nekadašnjim Eurokaz festivalom koji se 2014. transformirao u produkcijsku kuću, ali ona svojim njegovanim odabirom precizno ukazuje na pojedine beskompromisne segmente europskog i hrvatskog kazališta.

 

U tome ugašeni Eurokaz festival i Eurijala polaze od istih programskih pretpostavki.

 

2022. godine u lipnju Eurijala je predstavila ekstenzivan blok estonskih inovativnih projekata, a ove, kao i prošle godine, u prvom, ljetnom dijelu svog programa (a jesenski će se baviti predstavama peripatetičkih scenskih duktusa), usmjerit će se prema artikulaciji hrvatske mlade inovativne scene.

 

Otuda ova programatska hiperbola: Treći svjetski art.

 

Eurokaz Eurijalom od prošle godine slijedi dvoje tek diplomiranih studenata neverbalnog kazališta Akademije za umjetnost i kulturu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku: Enu Jagec i Juru Ruža. Oni se ove godine predstavljaju složenijim scenskim zahvatima s intrigantnim izvođačkim postavima.

 

U oba slučaja riječ je o iznenađujuće visokom vanstandardnom scenskom iskustvu koje pribavlja autentične dramaturške postupke i dohvaća polja rastvorenih performativnih mogućnosti.

 

Njima će se u ljetnom dijelu Eurijale pridružiti još jedan osječki student: Josip Bišćan. Njegov scenski rad intelektualnim premisama kontrapunktira ekonomiju geste, gotovo do ikonoklastičke redukcije asocijativnosti.

 

Eurijalu će otvoriti stalni glazbeni suradnik Eurokaz produkcije Antun Toni Blažinović s do sada najelaboriranijom i najopsežnijom prezentacijom svojih nesvakidašnjih teorijskih glazbenih postavki.