MONOGRAFIJA "Eurokaz: trošenje vremena"

U četvrtak, 24. lipnja, u 20:00 sati na na platou Muzeja suvremene umjetnosti održali smo promociju naše najnovije monografije pod nazivom "Eurokaz: trošenje vremena". Monografija ne obuhvaća samo programsku kronologiju 27 festivalskih izdanja od 1987. do 2013. već i različite aspekte teorije i recepcije te kontroverze koje su, za današnje prilike u nevjerojatnom opsegu, pratile rađanje nove, a danas dominantne, kazališne estetike. Izbjegava se svaka prigodničarska ugođenost, nostalgični duktus, apologetika i revanšizam; Eurokaz: trošenje vremena je, dakle, kritički narativ o poznatom festivalu koji je osnovala i vodila umjetnička ravnateljica Gordana Vnuk, ujedno i urednica knjige.

 

Da podsjetimo: Eurokaz kao međunarodni festival novog kazališta živi u kolektivnoj memoriji nekoliko generacija koje pamte uzbudljive, nekonvencionalne, često i šokantne predstave, a koje su svojim estetički riskantnim pristupima politici, erotici, građanskom i teleološkom moralu svojedobno protresle ustajalo hrvatsko kazalište.

Smatrao se jednim od najznačajnijih kulturnih i kulturoloških događaja u ovim prostorima, a u Europi i svijetu bio je prepoznat po autentičnosti selekcije i radikalno autorskom nemerkatilnom pristupu koji mu je priskrbio zavidnu međunarodnu reputaciju.

Prvi put je održan 1987. kao dio kulturnog programa Univerzijade, da bi prerastao u redovitu godišnju manifestaciju, održavanu krajem lipnja, koja je trajala do 2013. kada se Eurokaz transformira u produkcijsku kuću koja je i danas aktivna (dvije do tri produkcije godišnje) te djeluje na tragu estetičkih koncepcija utemeljenih festivalom.

 

Hvala svim prijateljima, suradnicima i pratiteljima koji su prisustvovali promociji i podijelili svoja razmišljanja i anegdote iz tridesetogodišnje povijesti Eurokaza. Eurokaz kao festival je završio 2013. godine, ali Eurokaz kao produkcijska kuća aktivno djeluje i dalje.

 

Cijena monografije je 150 kuna, svoj primjerak možete naručiti emailom na eurokaz.office@gmail.com ili pozivom ili porukom na 0915400609 (izvršni producent Marko Milovac)