Eurokaz / Akademija dramske umjetnosti

Bez drugog

Izvedbeni projekt koji se temelji na autorskom dramskom tekstu Vedrane Vrhovnik nastalom prema motivima romana Giga Barićeva i drame Bez trećeg Milana Begovića. Pokušaj je to reinterpretacije kanonskog hrvatskog dramskog teksta Bez trećeg usmjeravanjem dramaturške, redateljske i izvođačke pozornosti na narativne pukotine i motivske sklopove Begovićeva romana Giga Barićeva. 

 

Dok čekanje na glas o suprugu Marku nakon završetka Prvog svjetskog rata postaje sve mučnije, Giga Barićeva u svom gornjogradskom salonu utorcima prima muškarce koji svi od reda prose njezinu ruku. U dramatičnim i mističnim igrokazima ona za njih počinje glumiti fatalne žene iz njihovih života i time ispituje vlastitu emotivnu poziciju. Neiskusna u realnosti, na sebe kameleonski preuzima i uprizoruje fantazije svojih prosaca, ne da bi zaintrigirala muškarce već da bi kroz njihove ispovijesti ispitala svoja mnogobrojna lica. Giga počinje graditi svoj mentalni, alternativni život kroz tuđa iskustva/sjećanja, tuđe intenzitete, tuđe scenarije. 

 

Ovaj projekt nastao je kao rezultat interdisciplinarnog umjetničkog istraživanja Odsjeka kazališne režije i radiofonije ADU u suradnji s Arhitektonskim fakultetom i Studijem dizajna, financijski podržanog kroz program potpore Zagrebačkog sveučilišta znanstvenim i umjetničkim istraživanjima.