EURIJALA: UOKOLO POSLJEDNJIH DANA ČOVJEČANSTVA

28. studenog u prostorijama Knjižnice Bogdan Ogrizović, austrijski glumac Martin Ploderer je pred popunjenim gledalištem izveo izbor scena iz megadrame Karla Krausa "Posljednji dani čovječanstva". Svojom jedinstvenom izvedbom približio je niz likova iz ovog Krausovog djela zagrebačkoj publici, te pružio priliku svima zainteresiranima da čuju interpretaciju drame na izvornom njemačkom jeziku.
Nakon izvedbe Martina Ploderera, austrijski redatelj Paulus Manker predstavio je proces nastajanja svoje spektakularne sedmosatne predstave "Posljednji dani čovječanstva" koju je postavio u prostorijama bivše tvornice vlakova u Wiener Neustadtu. Pažnju publike kroz više od sat vremena zadržao je svojim vrlo zanimljivim, duhovitim i na trenutke ekscentričnim nastupom, koji je bio popraćen snimkama i fotografijama predstave.
Dana 29. studenog u dvorani Kulturno informativnog centra KIC održan je okrugli stol pod nazivom "Što znamo o Posljednjim danima čovječanstva", na kojem su sudjelovali Martin Ploderer, prof. dr. Svjetlan Vidulić, Josip Pandurić, Branimir Pofuk i Sead Muhamedagić. Govorilo se o Krausovom djelu iz perspektive svakoga od sudionika, te o utjecaju koji je Kraus imao na hrvatske književnike, pogotovo Miroslava Krležu.